به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان؛ همدان از معدود شهرهای کشور است که هیات های حسینی آن، آیین های عزاداری و سوگواری سومین روز شهادت سالار آزادگان را باشکوه خاصی برگزار می کنند.
هیات های عزادار همدانی با بازسازی و به نمایش درآوردن طایفه بنی اسد در سومین روز شهادت امام حسین (ع)، مظلومیت شهدای دشت نینوا را به نمایش می کشند و با بهره گیری از سبک و شیوه های خاصی،مظلومیت اسرای دشت نینوا را برای نسل جوان و عزاداران حسینی بازخوانی و نوحه سرایی میکنند.
مراسم سوم عاشور در همدان که هر ساله برگزار می شود، ریشه ای 53 ساله دارد و به محرم سال 1341 بازمیگردد.
به گفته کارشناس فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان همدان، در این سال، ماموران رژیم طاغوت قصد ممانعت از برگرازی مراسم عاشورا را داشتند که این نقشه را یک عامل نفوذی به گوش مسئولان هیأتهای مذهبی میرساند.
در پی انتشار این خبر همه هیأتها همقسم شدند که روز عاشورا هیچ دستهای در شهر راه نیندازند، مردم متدین همدان در عاشورای سال 41، با اتحاد، هیچگونه مراسمی برگزار نکردند اما از آنجا که برگزاری مراسم سوگواری را وظیفه خود میدانستند با هماهنگی، در روز سوم شهادت امام حسین (ع) و یاران باوفایش با شکوهترین مراسم را برگزار کردند و نیروهای امنیتی طاغوت را غافلگیر کردند.
امیرکهریزی کارشناس مذهبی،با اشاره به اینکه عزاداری روز سوم در سال های پیش به دو هیأت عباسیه جولان و امامزاده یحیی اختصاص داشت میگوید:امروزه شمار هیأتهای عزادار در این روز بسیار افزایش یافته است. در دارالمومنین همدان هر محله هیات عزاداری مخصوص به خود را دارد که اغلب نام محله قدیمی را بر روی هیات ها می گذارند، اما هنوز نیز شاخص ترین مراسم سومین روز شهادت امام حسین (ع) در همدان را هیئت امامزاده یحیی برگزار، و با بازسازی برخی از صحنه های کربلا، مظلومیت شهدای دشت نینوا را تداعی می کند.
در این روز همه عاشقان و شیفتگان ابا عبدالله الحسین (ع) از جای جای همدان در محله امامزاده یحیی گرد هم می آیند. بر پایی نمادین خنچه عقدحضرت قاسم (ع) ، گهواره حضرت علی اصغر و پیکر سپیدپوش خون آلود بی سر اباعبدالله(ع)، صحنه سازی خرابه شام و خیمه های سوخته که حادثه کربلا را روایت می کند و نیز تبیین آگاهسازی حضرت زینب در بارگاه یزید، از جمله برنامه های مخصوص این روز است. تعزیه خوانی نیز از دیگر رسومات همدانیهاست.
حضور تعزیهخوانان قدیمی در همدان و تعزیهخوانی در سومین روز شهادت سالار آزادگان ، یکی دیگر از برنامههایی است که از گذشته تا کنون در همدان با شکوه ویژه ای برگزار میشود.
مقتلخوانی هم مهمترین نوع عزاداری این روز است که سابقه تاریخی دارد و بزرگان و واعظان همدان آنرا سینه به سینه تا امروز حفظ کرده اند ابراهیم سامعی، یکی از برگزار کنندگان چندین ساله تعزیه میگوید: بسیاری از جوانان همدانی،تعزیه ها و مراسم ویژه روز سوم شهادت امام حشسن (ع) را، سرآغاز دلدادگی خود به نهضت عاشورا میدانند و این نمایشها نقش مهمی در ترویج فرهنگ عاشورایی داشته است.
عزاداران و سوگواران حسینی در شهر دارالمومنین همدان پس از برگزاری آیین های عزاداری سومین روز شهادت سید و سالار شهدا امام حسین (ع) همزمان با اذان ظهر به عزاداری خود پایان داده و در نماز اول وقت ظهر شرکت کردند.
از جمله هیات های قدیمی و معروف همدان میتوان به شالبافان، جولان، امامزاده یحیی،نظر بیگ و زینبیه اشاره کرد که هر یک با آداب و رسوم خاصی در ماه محرم در سوگ امام سوم شیعیان ، به عزاداری و سوگواری می پردازند.
استان همدان دو هزار و 100 هیات مذهبی دارد.
انتهای پیام/ش.و